Diversificarea alimentatiei la bebelusi

“Trebuie sa mananci ca sa traiesti, nu sa traiesti ca sa mananci.” Socrate

 

diversificare bebelusiDupa primele luni de cand am devenit mamica, cu zile mai usoare, altele mai grele, cu refuzul de pe la 2-3 luni de a mai accepta laptele de san, pediatra spunand ca e din cauza colicilor, caci laptele de mama provoaca dureri mai puternice de burtica, cu o oarecare lipsa de informare (carti, internet) din cauza ca bebe dormea putin ziua si atunci doar in brate sau plimbat in viteza cu caruciorul pe afara, dar si cu “ajutorul” sfaturilor doamnei doctor de a nu-l alapta la cerere si de a suplimenta fiecare masa cu NAN, am ajuns ca la 4 luni sa renuntam total la alaptare (stiu, am gresit, dar oricat mi-as dori nu mai pot da timpul inapoi). Si dupa lunile cu plans nocturn si lapte acceptat cu greu chiar si cu biberonul, am ajuns la mult asteptata perioada, de care eu ma agatam ca de un colac de salvare, si anume:  diversificarea alimentatiei la bebelusi.

O data ajunsa la medic pentru vizita+vaccinul de 4 luni, am primit si sfaturile de inceput pentru diversificarea alimentatiei, urmand ca la fiecare vizita lunara pediatra sa mai adauge alte alimente in meniul micutului nostru. Si astfel la 4 luni si doua saptamani am inceput sa ii introduc dimineata in jurul orei 11, o “gustare” intre mesele de laptic (NAN HA1), si anume sucul de morcov, pe care i-l dadeam cu lingurita sau biberonul. Am fost de acord sa incep mai intai cu sucul si nu cu piureuri, pentru ca bebe sa se obisnuiasca mai intai cu gustul, nu sa fie direct si gust diferit si textura solida.

Recomandarile pediatrei noastre privind diversificarea alimentatiei au fost urmatoarele:

De la 4 luni: -Ar trebui sa serveasca 800-900 ml lapte/24h in circa 6 mese/zi, deci 150-180 ml lapte/masa.

– Are voie la ora 10-11 (intre mesele de lapte) suc de morcov strecurat pornind de la 5 ml/zi si adaugand cate 5 ml zilnic pana la 30 ml, apoi adaugat sucul de mar ionatan (sau golden) cate 5 ml/zi pana la 100 ml (combinat cu morcovul)

– La biberonul de dimineata, pranz si seara ii pot adauga 3 lingurite de cereale in laptele gata preparat, cereale de la varsta de 4 luni fara gluten, de la Nestle (ca si laptele) sau Topfer sau Humana (intentionez sa renunt la Nestle in favoarea Humana), eventual sa le combin.

 

De la 5 luni: – Ar trebui sa pape 800-1000 ml lapte/24h in circa 4-5 mese/zi, deci 180-200 ml lapte/masa.

Ora 10- Suc de morcov 30 ml + Piure de fructe (1-2 mere sau 1-2 piersici (nectarine), sau nectarina+caisa sau o felie de pepene galbeneventual cu o para, o para+jumatate de banana, visine, cirese, prune) la care pot adauga 2 lingurite de cereale Humana sau biscuiti rasi (Leibniz cu unt). Piureul de fructe va fi servit cu lingurita.

Ora 13-14– Supa de zarzavat pasata. Pentru supa este nevoie de: oala de 2-3 litri cu capac, 1 litru apa, 5-6 morcovi carot taiati rondele, radacina patrunjel, radacina pastarnac, telina, ceapa, dovlecel, cartof rosu (toate legumele intregi). Se fierb la foc mic pana se inmoaie, si se paseaza in zeama la inceput cartof cu morcov, apoi cate o leguma pe zi pana le pasez pe toate, iar la final adaug o lingurita de ulei de masline. Se serveste cu lingurita cate 50-200 ml/zi. Bebe va primi si supliment de lapte in functie de cantitatea de supa servita. La doua saptamani dupa introducerea tuturor legumelor in supa putem adauga carnita de gaina de curte-ideal sau curcan, doar piept, pulpe sau ficat. Carnea se fierbe zilnic, separat de legume, si se adauga foarte bine mixata cate o lingurita/zi pana la 6 lingurite/zi in supa de legume.

Ora 18-19- Cereale cu lapte.

 

De la 6 luni: Ar trebui sa pape 800-1000 ml lapte/24h in circa 3-4 mese/zi, deci 180-240 ml lapte/masa.

Ora 10- Masa de fructe– Piure de fructe la care putem adauga branza proaspata facuta in casa (cu lamaie) sau 2-3 biscuiti rasi. Are voie cam toate fructele in afara de: kiwi, pepene verde, capsuni si fructe de padure. Ideal ar fi sa serveasca (cu lingurita) minim 200 ml piure de fructe.

Ora 13-14– Masa de legume– Supa sau ciorba sau mancarica de zarzavat (legume fierte cu suc de rosii sau bors de casa – ideal) la care putem adauga paste fainoase (facute in casa) fierte separat pentru inceput, carne de pui (gaina curte), curcan, vitel, ficatel de pui, o lingurita de ulei de masline la final si putina verdeata. Are voie din toate legumele in afara de fasole boabe si varza acra. Cantitatea ideala ar fi 200-250 ml si servita cu lingurita.

Ora 18-19- La cina poate servi: cereale cu lapte, iaurt simplu (facut de casa), budinca sau sufleuri de legume. Dupa varsta de 6 luni are voie si ou de gaina sau prepelita (de curte sau bio) fiert tare, nu are voie albus pana la 1 an. Oul trebuie sa fie foarte proaspat, din a 2-a pana in a 9-a zi de la ouat. Incepem cu un sfert de galbenus la 2 zile, si crestem treptat pana la 1 galbenus intreg la 2 zile.

diversificare

De la 9 luni: Ar trebui sa pape minim 600 ml lapte/24h in circa 2-4 mese/zi.

Micul dejunPiure de fructe + 2-3 lingurite branza proaspata de vaci (facuta in casa) + biscuiti rasi. Nu are voie: kiwi, pepene verde, capsuni si fructe de padure. Ideal ar fi sa serveasca(cu lingurita) minim 200 ml piure de fructe.

Pranzul Legume pasate – ciorbite, supe,supa cu galuste, in general legume pasate impreuna cu carnita, paste fainoase si verdeata. Inca nu are voie fasole boabe si varza acra, acestea fiind introduse cat mai tarziu posibil. Ideal ar fi sa serveasca(cu lingurita) minim 200 ml legume pasate.

Cina- Cereale cu lapte, iaurt + galbenus de ou, budinca de paste cu lactate si ou, sufleuri de legume. Ideal ar fi sa serveasca(cu lingurita) minim 200 ml.

 

De la 1 an: Ar trebui sa pape minim 500 ml lapte/24h. Va avea 3 mese principale la ore fixe si 2 gustari mici. De acum are voie sa manance de toate in afara de mezeluri, dulciuri si sucuri cumparate.

Acestea au fost recomandarile lunare ale pediatrei noastre in ceea ce priveste introducerea alimentelor solide si diversificarea alimentatiei bebelusului. In mare parte le-am respectat, dar in functie de starile, preferintele si mai ales refuzurile bebelusului am introdus alimentele noi intr-un ritm ceva mai lent, iar cantitatile cu siguranta au fost mai mici decat cele precizate mai sus. Cantitati pe care le-am masurat doar din priviri, niciodata nu am cantarit/masurat mancarica (induce o grija inutila si in mod sigur un motiv de stres maxim), poate doar numarul de lingurite savurate cu pofta de cel mic, pentru ca imi ajungeau degetele de la o mana sa le numar.

Bebelusul meu a avut aproape fiecare masa suplimentata cu lapte pana in jurul varstei de 1 an, deoarece nu a fost nici pe departe un mancacios/pofticios, iar pediatra m-a asigurat ca atat timp cat este sanatos, vioi si dezvoltat conform varstei, nu trebuie sa imi fac griji in privinta cantitatilor de mancare, mai ales ca fiecare copil este unic si are propriul lui ritm de crestere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrighted.com Registered & Protected 
SOGV-JMQU-XQ7X-XS6B