Ecografii importante in sarcina

Eu aveam o fobie de medici si spitale (pana sa raman insarcinata), asa ca le-am ocolit cat se poate de mult pe plan personal, si din fericire nici nu am avut nevoie. Dar acum, o data ce am aflat ca sunt insarcinata, trebuia sa ma intersectez si cu lumea medicala, asa ca am inceput sa caut informatii despre ce analize si ecografii sunt necesare in sarcina, pareri pro si contra. Si asa am aflat ca sunt multe mamici care vor sa stea departe de medici/spitale, au incredere in organismul lor si cred ca asa este mai bine, astfel ca nu iau tratamente, nu fac analize de sange si nici macar o ecografie in cele 9 luni de sarcina, dar sunt si mamici care fac ecografii cel putin lunar doar ca sa il mai vada putin pe bebe si fara existenta vreunui motiv strict medical.

ecografii in sarcinaAm citit si despre posibilele efecte negative ale ecografiillor,dar se pare ca nu exista niciun studiu clinic care sa arate ca ecografiile cu ultrasunete produc vreo malformatie fatului, si am citit si despre importanta ecografiilor in sarcina, caci cu ajutorul unui ecograf poti depista un numar mare de malformatii, urmand ca la nastere bebelusul sa poata primi tratamentul corespunzator, sau in functie de afectiune se va decide daca nasterea va fi naturala sau prin cezariana, sau spre sfarsitul sarcinii se pot vedea eventualele semne de suferinta fetala si atunci se poate grabi sau nu nasterea. De altfel ecografia in sine este o metoda moderna si neinvaziva, fiind deosebit de utila si eficienta pentru mamici, dar in special pentru micul bebelus ce se afla in plina dezvoltare. Ca urmare am decis ca beneficiile unei ecografii macar pe trimestru de sarcina sunt mari, chiar foarte mari, fata de posibilele riscuri care sunt minore.

A urmat vizita la medicul ginecolog, care mi-a confirmat cu ajutorul unei ecografii transvaginale (doar acest tip de ecografie poate fi realizata la inceputul sarcinii, deoarece micul embrion nu a urcat inca in uterul mamei) ca este vorba de o sarcina cu fat unic, este pozitionata corect (nu extrauterina) si sunt prezente bataile inimii. Apoi am purtat o ampla discutie cu medicul care avea sa imi monitorizeze sarcina despre istoricul meu si antecedentele familiale in ceea ce priveste sanatatea. Avand in vedere ca nu existau motive pentru care sa fac analize si ecografii suplimentare, medicul meu mi-a notat care va fi planul de sarcina in ceea ce priveste analizele si ecografiile, dupa cum urmeaza:

Analize de sange de inceput de sarcina;

Dublu Test (bitest sau Dry test)- in saptamanile 12-13- analize de sange+ecografie;

Triplu Test (daca este cazul)- se face intre 15 si 20 saptamani, ideal in saptamana 16 de sarcina- analize de sange+ecografie;

Analize de sange– saptamana 20;

Morfologia fetala de trimestru II– se face intre 21 si 24 de saptamani de sarcina, si este prima ecografie cand bebelusul poate fi masurat din cap pana-n picioare.

– Ecografia de morfologie fetala de trimestru III– se face in saptamanile 31 si 32 de sarcina iar la aceasta ecografie, pe langa masuratorile facute, se evalueaza pozitia fatului si gradul de maturizare al placentei in vederea stabilirii detaliilor pentru nastere.

Analize de sange– saptamana 34-35;

Ultima ecografie+control amanuntit (in vederera stabilirii metodei de nastere)- in saptamanile 37-38, cat mai aproape de data probabila a nasterii, pentru a vedea evolutia sarcinii si a verifica eventualele semne de suferinta fetala si modificari ale placentei, lichidului amniotic.

In concluzie, eu sfatuiesc viitoarele mamici, sa faca macar o ecografie pe trimestru de sarcina pentru ca este o inventie pretioasa pentru sanatatea bebelusului si uneori pot salva vieti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrighted.com Registered & Protected 
SOGV-JMQU-XQ7X-XS6B