Articole pentru copii – aparate de bucatarie
Abia asteptam diversificarea alimentatiei bebelusului meu, abia asteptam sa ii gatesc, sa ii fac diverse preparate, diverse combinatii, in fine, sa il rasfat si pe plan alimentar. Eu de fel nu sunt (nu eram-mai bine zis) pro achizitionarii de aparatura electrocasnica pe care sa o folosesc o data la nu stiu cate luni si in rest sa stea acolo sa ocupe locul in mobila fara vreun folos, asa ca bucataria noastra nu era mai deloc dotata cu electrocasnice, caci mi se parea un lux inutil. Si asta si din cauza ca majoritatea lucrurilor electrocasnice de bucatarie sunt mari si mi-e greu sa spal. Acesta este si motivul pentru care de cele multe ori decat sa prepar un suc de portocale la faimosul storcatorde fructe dupa care sa stau juma de ora sa il curat si sa umplu jumate din bucatarie cu site si alte parti componente ale sofisticatului storcator de fructe, mai bine ma las pagubasa si folosesc capacelul ala de plastic cu stea “in frunte” pe care rotesc portocala (sau alte citrice) si iese sucul cu tot cu pulpa. Asa ca imi pusesem in cap sa nu cumpar alte “nimicuri” prin bucatarie doar pentru 10 linguri de mancarica ale puiului, caci sigur ma descurc cu ce am. Si eram foarte sigura ca imi sunt de ajuns aparatele pe care le aveam deja: blenderul (simplist de altfel- fara vas, fara nimic) pe care il aveam in dotarea bucatariei, care ulterior am aflat ca este de fapt mixer vertical si nu blender asa cum credeam si il numeam eu, un mixer, un storcator de fructe.
Articole pentru copii – aparate de bucatarie
Dar viata dadea semne ca se complica. Si pentru ca in timpul zilei sunt doar eu si piciu acasa, fara nimeni care sa ne poata ajuta macar putin, macar timpul ala scurt in care sa ii fac mancarica, in care trebuie sa spal biberoane sau alte lucruri necesare, macar timpul ala scurt in care sa fug la baie fara sa il aud plangand, am luat decizia ca trebuie sa imi usurez viata cumva si ca trebuie sa achizitionez orice lucru care mie imi parea necesar si care imi putea scurta cat de putin timpul petrecut la bucatarie. Asa ca m-am pus pe cautari si cerut pareri de mamici, despre fiecare lucrusor care mie imi oferea o oarecare comoditate, fizica si psihica, fiecare aparat inteligent care imi usura din indatoririle casnice si imi oferea mai mult timp petrecut cu puiutul meu.
Mai jos veti gasi lista cu aparatele electrocasnice de bucatarie pe care eu nu le mai consider un lux inutil, ci din contra indispensabile pentru o mamica ce vrea si trebuie sa le faca pe toate singurica, si a carei prioritate este alimentatia sanatoasa a familiei.
-
Steamer β Este un aparat de gatit cu aburi, este exceptional, menit sa iti scurteze timpul petrecut in bucatarie, sa scurteze grijile gen: se arde mancarea, oare cat era ceasul cand a inceput sa fiarba, etc. Este foarte util mai ales pentru inceputul diversificarii, pentru ca poti gati mai multe feluri de mancare in acelasi timp si vitaminele se pastreaza, pe cand la fierberea clasica se distrug in mare parte. Iarasi mi-a placut ca pastreaza foarte bine gustul legumelor si al carnitei. Si cel mai important este ca iti ofera timp liber, nu trebuie sa stai langa el atat timp cat el gateste. Cureti si portionezi legumele/carnita, le speli, le pui in vasele etajate, adaugi apa si potrivesti temporizatorul. Si asta-i tot. Adica se gateste foarte usor, fara efort si prea mult timp investit. Nu tre sa stai cu ochii pe ceas, sa mai mesteci putin, sa verifici sa nu dea pe foc, etc. Eu am ales un steamer cu 3 etajeΒ de la Philips (caci daca vrei 2, folosesti doar 2), dar aici veti gasi steamere pe toate gusturile, si design, si marimi, dar si o gama acceptabila de preturi, adica cu 150-200RON poti achizitiona un steamer destul de ok.
-
Blender/ Mixer vertical – Am decis sa inlocuiesc blenderul simplist care il detineam inainte de aparitia bebelusului in viata noastra. Si asa am aflat si ca exista diferente (destul de mari) intre un blender slab si un blender cu adevarat bun, ba chiar am aflat ca lucrul pe care eu il numesc blender este de fapt mixer vertical. Eu mi-am achizitionat acest mixer vertical 3 in 1 de la Philips si mi-a fost de un real folos, si imi este inca. Il folosesc pentru supa crema si piureul de fructe cel mai des. Daca ii dau fructe bucatele nu prea le papa nici acum la 1.8 ani, dar piureul de fructe e sfant, savureaza pana la ultima lingurita. De asemeni folosesc des sau chiar foarte des tocatorul din dotare, caer se ataseaza la acest mixer si pot toca legume, mai ales ceapa si usturoiul foarte fin, rosiile le face imediat pasta concentrata, dar si mai bine este ca toaca carnita si chiar nuci sau alte seminte. Si asta mi-a redus foarte mult din timpul petrecut la bucatarie, caci pentru o mancarica stateam cel putin juma de ora sa tai fin 3 cepe, 3-4 rosii, niste usturoi, pe cand asa in 2 minute maxim sunt gata (si fara lacrimi de la ceapa).
Storcator de fructe β Eu cred ca acest aparat este indispensabil atunci cand ai un copil. Este foarte important sa ii oferi copilului si intregii familii chiar, sucuri cat mai naturale, fara conservanti si servite imediat ce le prepari. Portocalele sau alte citrice le mai fac eu repede suc pe capacelul ala instelat (cunoscut mai degraba pentru stoarcerea lamailor), dar pentru legume gen morcov sau sfecla sau chiar si o legatura de patrunjel (am tot citit despre sucul rezultat din frunze de patrunjel sau telina verde si am incercat de cateva ori vara asta) sau alte fructe este nevoie de un storcator. Noi aveam deja bucataria utilata cu un storcator de fructe si legume de la Moulinex, un mare storcator de altfel, care ocupa un sfert de blat de la bucatarie, iar dupa ce il foloseam umpleam masa cu site si alte piese de-ale lui lasate la uscat. Dar dupa mici cercetari , am gasit si mini-storcatoare de fructe/ legume, care se curata extrem de usor. Dilema era daca sa il iau pe cel de la Tefal sau pe cel de la Moulinex, aratau la fel, se folosesc si se curata la fel de usor, puterea era aceeasi (de 400W), asa ca l-am luat pe Moulinex caci se asorta cu bucataria. A meritat din plin investitia, l-am luat mereu si in deplasari, concedii, este mic, este usor de folosit si foarte usor de curatat, si sunt sigura ca intr-un viitor apropiat piciul meu isi va “fabrica” singur suculetul, care nu se compara cu niciun Tedi sau alte sucuri “naturale” din comert.
-
Pompa de san– Eu o recomand pe cea electrica. Am folosit si electrica si manuala, dar nu se compara cea electrica ca si comoditate. Controlezi totul din buton si nu stai sa “dai la pompa”, si dupa ceva timp de folosire cea manuala incepe sa scoata un scartait care il poate trezi pe bebe, chiar daca tu esti inchisa in bucatarie si el la 3 camere distanta, in linistea noptii el o aude. La mine asa s-a intamplat, si de aceea am ajuns sa o cumpar pe cea electrica de care am fost foarte multumita chiar daca nu am folosit-o decat cateva luni. Eu am avut mult laptic la inceput, atunci cand bebe nu prea sugea, asa ca m-a ajutat enorm, si chiar este un lucru indispensabil. Am tot citit ca pompa de san Medela face minuni (dar pretul m-a impiedicat sa folosesc Medela), dar totusi cele mai cunoscute si folosite de pe la noi sunt de la Avent, Chicco, Primii Pasi sau Tommee Tipee si aici puteti gasi mai multe specificatii si preturi ale pompelor de san. Eu m-am impacat foarte bine cu cea de la Philips Avent, iar ca preturi sunt medii, nu sunt cele mai ieftine dar nici cele mai scumpe.
-
Incalzitor pentru biberon si alimente- Noi suntem mai plimbareti de fel, asa ca de pe la 5 luni cand bebe a trecut total pe lapte praf, am achizitionat acest aparat, foarte practic de altfel, care m-a ajutat enorm la incalzirea biberonului cu lapte si ulterior a mancarii pasate. Stiu, urmeaza intrebarea de ce nu e de ajuns doar termosul cu apa incalzita la temperatura optima. Dar de cele mai multe ori in graba de a pleca de acasa si de a bifa lucrurile puse in bagaj pe lista cu necesarul pentru mica “excursie”, sa incalzesc apa din termos ramanea pe ultimul loc, si uitam, sau nu mai aveam timp, etc. Si cu termosul este o adevarata aventura caci nu mentine efectiv o temperatura, ci se raceste in timp, iar daca puneam apa mai fierbintica in termos si nu se racea indeajuns, trebuia sa stau sa combin apa rece cu cea fierbinte din termos si era chiar complicat atunci cand eram in masina si spatiul este stramt, mai ales atunci cand piticot bazaia de foame. Am cautat un incalzitor de biberoane conceput pentru calatorii mai degraba, care sa poata fi folosit la masina. Intre timp am aflat ca sunt modele mai sofisticate care permit si incalzirea altor alimente pentru bebelusi. Noi nu detinem un cuptor cu microunde (am avut, dar am ales sa il duc la mama), caci daca il aveam sigur eram tentata sa il folosesc mai des decat este cazul, desi stiu ca nu este un obicei deloc sanatos. Acesta a fost un motiv in plus care a atarnat greu atunci cand am ales un incalzitor, caci ma interesa foarte tare sa incalzeasca si alte mancaruri pasate pentru bebelus, nu doar biberon. Acest dispozitiv poate fi gasit la preturi acceptabile, adica de pe la 70 lei (incalzitor doar pentru biberon adaptat pentru calatorii) si pana la pretul de 320 lei (un incalzitor de biberoane/mancarica digital de la Medela). Parerea mea este ca e necesar un incalzitor de biberoane macar, dar cu o investitie mica. Nu se merita sa cheltui foarte mult cu un incalzitor, caci nu isi justifica banii. Din ce am gasit disponibil in acest moment ca si incalzitor de biberoane si nu numai, acest model mi se pare ca este cel mai complet pentru pretul pe care il are. In primul rand este ideal deoarece poate fi folosit acasa la priza, dar contine si adaptor pentru a fi folosit in masina, poate fi incalzit un biberon sau un borcanel de mancarica. Tot cu acest aparat se poate steriliza un biberon si accesoriile lui, si in plus este si storcator de fructe. Adica ce poti sa iti doresti mai mult de la un “incalzitor de biberon”? Iar pretul de 152 ron este rezonabil pentru functiile care le indeplineste acest aparat.
-
Sterilizator electric – Sterilizatorul electric este un aparat foarte util pentru noi mamicile. La inceput am fiert biberoanele si tetinele, suzetele si alte accesorii ce intrau in contact cu bebelusul, dar imi era foarte greu in sensul ca necesita mult timp acest proces. Apoi am gasit alta solutie ce mi se parea extraordinara, initial, si anume sterilizarea cu solutie dezinfectanta de la Chicco. Doar ca biberoanele si restul trebuiau sa stea minim o ora in solutie si apoi clatite temeinic cu apa rece. Asa ca ma cam chinuiam sa le clatesc cu apa rece plata, ca mi se parea ca cea de la chiuveta nu este indeajuns de curata si atunci degeaba le-am sterilizat. Asa ca am renuntat in a folosi solutia de la Chicco zi de zi, dar am pastrat-o ca varianta pentru: jucarii plastic/dentitie pe care pustiul a inceput sa le savureze de pe la 4 luni, si nu le puteam dezinfecta altfel (caci le-am bagat la sterilizator electric si s-au topit- nu incercati acasa) si foarte bun pentru fructe si legume care se pot “curata” de alte substante cu care sunt stropite cu aceasta solutie, ceva mai diluata decat la biberoane. Asa ca am ajuns la solutia finala si anume: sterilizator electric cu aburi. Pe cel la microunde nu l-am luat niciodata in calcul caci eu personal sunt antimicrounde, iar daca se poate si fara, de ce nu?!? Iar pentru concedii, calatorii ar fi trebuit sa ma car cu tot cuptorul dupa mine? No way! Prize electrice se gasesc mai peste tot. Iar daca nu, ramane de baza solutia dezinfectanta Chicco. M-am indragostit de sterilizator inca de la prima utilizare. Mi se pare fenomenal cat de usor este(doar pun o masura de apa (plata) in el), apoi asez 6 biberoane sau mai multe daca sunt si mai mici, plus tetine, suzete, lingurite, pompa de san, orice lucru rezistent la temperaturi inalte, apas pe butonul de start iar in 10-12 minute este gata! Se stinge singur! Este ideal si datorita faptului ca nu ocupa mult spatiu si ca in el pot depozita linistita biberoanele si suzetele mai ales ca interiorul ramane steril o zi intreaga daca nu se deschide capaacul, fara sa mai fac un loc special pe masa, sa le port de grija, sa le feresc, sa le acopar. Eu am ales un sterilizator electric de la Philips Avent, dar pentru a va face o idee despre sterilizatoarele existente pe piata, aici veti gasi mai multe modele, electrice su pentru microunde. ATENTIE! Nu introduceti in sterilizator lingurite din plastic simplu, masuri/ seringi/ dozatoare de medicamente si siropuri (ex Ibalgin, Eferalgan), jucarii de dentitie (cele 3 inele de la Nuk rezista π ) sau jucarii din plastic caci se vor topi!! (din experienta proprie) Folositi pentru acestea solutia dezinfectanta de la Chicco sau o noapte la congelator π
Aparat de facut iaurt β Din pacate am aflat destul de tarziu despre existenta acestei minunate inventii cu ajutorul caruia obtii iaurt de casa. Mi-ar fi fost de super ajutor acum vreun an. Mama mea a achizitionat de curand acest aparat si este extrem de multumita de el. Aparatul contine 7 recipiente din sticla, 150 ml fiecare, si prepara iaurtul in 8 ore, doar punand ingredientele (lapte proaspat si iaurt de casa pastrat de la “productia” trecuta) si apasand pe buton.
- Cana fierbator- Extrem de utila acasa si in calatorii. Initial m-am gandit ca am nevoie doar pentru deplasari, caci acasa incalzesc eu la ibric. Cand am ajuns in fata raftului de fierbatoare electrice de apa, mi-a fost foarte greu sa ma decid, caci sunt neasteptat de multe, cum puteti vedea aici. La prima vedere pareau ca
sunt diferite doar ca si culoare, forma, pret. Dar mai apoi am vazut ca unele sunt dotate cu temperatura reglabila, iar asta este cea ai importanta functie, caci majoritatea fierbatoarelor existente incalzesc apa pana cand fierbe si nu ai cum sa controlezi temperatura. Economisesti foarte mult timp cu ajutorul acestei optiuni, caci asa nu vei mai sta sa racesti apa, ceaiul, cafeaua, apa, etc. Eu am ales sa iau o cana fierbator simpla, adica fara a detine functii suplimentare, caci mi s-a parut cam mare si nejustificata diferenta de pret, mai ales ca aveam nevoie de ea doar pentru deplasari, concedii si cel mai tare ma incanta faptul ca ocupa foarte putin spatiu si este practica.
- Masina de paine β Vroiam sa imi iau de ceva timp, doar ca nu prea stateam pe-acasa ca sa mai fac si paine. La serviciu mai aduceau colegele painica facuta de ele acasa si mi se parea absolut delicioasa. Doar ca aveam probabil nevoie de un imbold sa achizitionez si eu un astfel de aparat. Si
imboldul nu s-a lasat asteptat π Dupa primele luni petrecute cu piticot acasa am primit cadou de la mama o masina de paine de la Moulinex. Dar au trebuit sa mai treaca ceva luni pana sa o folosesc (cred ca asteptam sa vina iarna, caci o asociez mai degraba cu gatit si facut paine). A fost greu inceputul, dar cand am inceput sa descopar si sa incerc retete peste retete si sa fac paine cu tot felul de seminte m-am indragostit. Mi se pare extraordinar faptul ca doar pui ingredientele in cuva, setezi felul de painica si apoi doar astepti sa auzi piuitul ca e gata. Ba mai mult de atat, cu ajutorul acestui aparat poti face si cozonac, adica tu pui ingredientele pentru aluat, el le framanta si il lasa la crescut, si apoi doar il iei si il pui in forme, adaugi umplutura dupa bunul plac si il bagi la cuptor (la aragaz). Este foarte usor de folosit, dar si foarte usor de spalat/curatat. Singurul lucru negativ este faptul ca este un aparat voluminos, dar asta nu e un lucru de luat in calcul pe langa restul de avantaje.
-
Aparat de gatit 2 in 1β De la Philips Avent creat special pentru nevoile bebelusilor, dar nu numai. Eu l-am primit cadou, dar deja piciu implinise varsta de 1 an si imi echipasem bucataria cu electrocasnicele de mai sus, asa ca nu l-am folosit la “capacitate maxima”. Dar in concedii/excursii a fost ideal, fiind si blender si steamer, caci nu m-a incantat niciodata ideea de a pleca cu steamerul dupa mine. Si acasa l-am folosit des in perioadele de mofturozitate ale piticului, caci se curata foarte usor, si atunci cand ii faceam o mancarica si el stramba din nas, fugeam repede si ii pasam un alt fruct si tot asa. Si de multe ori il preferam pe acesta inaintea steamer-ului care este mai greu de spalat si mult mai voluminos.
Cam astea sunt noutatile din bucataria noastra de cand am devenit parinti incoace. In primul rand mi-au usurat munca, in al doilea rand am economisit timp pretios, iar in al treilea rand (si poate cel mai important) am mancat mai sanatos si am gatit mult mai des. Acum am in plan sa achizitionez un Multicooker, am tot citit recomandari pentru acest aparat care mi-a starnit curiozitatea si cred ca mi-ar placea sa il incerc, sa pun ingredientele in el dimineata, iar seara sa fie mancarea gata, calda. Asa ca dragi mamici aparatele electrocasnice ne pot usura viata in mod semnificativ, caci ne asigura confortul in bucatarie si ne ofera un plus de relaxare si chiar timp liber, timp petrecut cu cei (mici si) dragi!
PS: Nu uitati ca in curand (Vineri,21 noiembrie) vom sarbatori Black Friday si in Romania asa ca poate reusiti sa prindeti ceva reduceri marete!
PPS: Realizand aceasta lista a aparatelor electrocasnice din dotarea bucatariei am constat ca sunt fidela marcilor: Philips si Moulinex π