Noutati in codul rutier- siguranta copiilor

Incepand cu data de 27 septembrie 2014, purtarea centurii de siguranta a devenit obligatorie si pentru pasagerii care se afla pe bancheta din spate a autoturismelor, pentru cei din fata existand deja obligativitate. Astfel ca toti pasagerii transportati trebuie sa poarte centurile de siguranta in timpul mersului. Dar mai important decat atat, in noul cod rutier sunt introduse si sanctiuni in ceea ce priveste transportul copiilor fara a utiliza un « dispozitiv de retinere omologat ».

Potrivit regulamentului anterior, din 04/10/2006 de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice (actualizat in 26/01/2007) referitor la transportul copiilor:

“Art. 97. – (1) Copiii cu varsta sub 12 ani sau cu inaltimea sub 150 cm trebuie sa poarte centuri de siguranta adaptate greutatii si dimensiunilor lor, iar cei cu varsta sub 3 ani se transporta numai in dispozitive de retinere omologate.
(2) Conducatorilor de autovehicule le este interzis sa transporte copii cu varsta de pana la 12 ani pe scaunul din fata, chiar daca sunt tinuti in brate de persoane majore, in timpul deplasarii pe drumurile publice.

Art. 148. – Se interzice conducătorului de autovehicul sau de tramvai:

5. sa transporte copii în varsta de pana la 12 ani pe scaunul din fata al autovehiculului, chiar daca sunt tinuti în brate de persoane majore.”

Mother Bathing Baby (12-18 Months)Deci aceste “dispozitive” pentru transportul copiilor in autoturism erau deja obligatorii, doar ca acum intra un functiune si sanctiunile, pentru ca se pare ca altfel nu se ia in serios obligativitatea folosirii unui scaun auto pentru copiii sub 3 ani sau centura de siguranta pentru copiii pana in 12 ani. Astfel soferii care nu respecta legea de a transporta copiii in siguranta in autoturismul condus, vor fi sanctionati cu 3 puncte de penalizare +amenda aferenta care poate ajunge pana la 450 RON (care se poate reduce la jumatate daca este platita pe loc). Cam asa merg lucrurile: daca intervin amenzi, atunci respectam si legea. Singura excepție o fac soferii autovehiculelor pentru transportul public de persoane si de taximetristi.

Stiu ca vor fi multe vociferari de genul: copilul meu nu vrea sa stea in scaun, nu a stat niciodata, plange, vrea in brate, etc. Dar daca stam sa ne gandim bine, copilul plange si nu vrea foaarte multe lucruri (de exemplu piciul meu urla cat il tine gura cand trebuie sa ii pun caciulita in cap in anotimpul rece care tocmai a debutat) si totusi le facem, pentru ca trebuie, pentru ca este necesar. Facem lucrurile in asa fel incat sa il linistim, si cu multa rabdare si perseverenta, vom reusi sa il facem pe bebe sa stea acolo, in scaunelul lui. Si daca stam sa ne gandim si mai bine, ca mame si parinti responsabili de viata copilului caruia trebuie sa ii purtam de grija, un scaun de masina ii poate salva viata.

Comments

  1. Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrighted.com Registered & Protected 
SOGV-JMQU-XQ7X-XS6B