Analize in primul trimestru de sarcina

O data ce testul a aratat doua liniute, dupa bucuria maxima si cateva zile pline de extaz, vise si planuri de viitor, trebuie programata si vizita la medicul ginecolog care ne va da planul de sarcina, eventual acesta va face o ecografie (intravaginala cel mai probabil) pentru a vedea daca este totul in regula, care este varsta gestationala si probabil mamica va auzi pentru prima data bataile inimii micului ghemotoc. Primul trimestru de sarcina se termina in saptamana a 12-a cand deja bebelusul este in uter si urca spre abdomen, si de acum putem anunta familia, prietenii, cunoscutii, ca vom fi parinti, caci de obicei problemele (daca acestea exista) apar pana in saptamana 12.

O importanta maxima o au si analizele in aceasta perioada pentru ca existenta anumitor infectii in corpul mamei pot afecta mica faptura ce se afla in plina dezvoltare. Eu pentru ca nu facusem de curand un set de analize generale, a trebuit sa le fac imediat ce am aflat ca sunt insarcinata (test sange, urocultura, test Papanicolau, secretii vaginale- care din fericire au fost toate ok), iar pana la sfarsitul primului trimestru, am primit recomandarea de la medicul ginecolog de a face un set de analize care tin de imunologie si microbiologie al caror rezultat pot influenta mica samanta de om.

Lista analizelor care am primit-o pentru primul trimestru de sarcina (si o parte din ele se vor repeta pe parcursul celor 9 luni de sarcina daca nu exista imunitate):

– Toxoplasma (mai ales ca iau des contact cu pisicutele atunci cand merg in vizita la parinti);

– Listeria;

– Citomegalovirus (CMV);

– Herpes;

– Rubeola;

– Mycoplasma+Ureaplasma.

analize primul trimO data cu recomandarea de a efectua aceste analize am primit si recomandarile privind lucrurile care am voie sau nu sa le fac, ce am si ce nu am voie sa mananc pe timpul celor 9 luni (de fapt cele 8 care mai ramasesera). Ca drept urmare am aflat ca:

– nu am voie sa: fumez, consum cafea, alcool si cola;

– sa evit medicamentele pe cat posibil, iar in caz de ceva sa sun intotdeauna medicul inainte de a lua vreun medicament recomandat de rude, prieteni, farmacista, etc;

– sa evit chiar si ceaiurile, sunt acceptate in sarcina cel de menta, tei si musetel- dar totusi sa nu exagarez cu ele ;

– sa renunt la sofat, sa nu stau multe ore pe scaun, dar nici in picioare;

– sa nu mut mobila prin casa, sa nu carsau sa ridic greutati/copii in brate;

– sa nu imi vopsesc parul ideal pana la sfarsitul sarcinii;

– referitor la alimentatie: sa nu exagerez cu dulciurile (se poate declansa diabetul gestational) si painea, exclus fast-food, sa consum alimentele de origine animala (carne, oua) doar preparate foarte bine termic, nimic crud. Ca urmare nu am avut voie: maioneza, lactate si branzeturi de la tarani (decat de la magazin pasteurizate/ ambalate), icre, sunculita si sorici in perioada Craciunului. Si bineinteles sa mananc cat mai sanatos, diversificat, cat mai bio, cat mai natural.

Se spune ca ce mananci in sarcina cam asta va manca sau va prefera si bebelusul tau atunci cand isi va diversifica meniul. Asa ca daca iti doresti ca puiul tau sa manance fructe, ia-ti mereu cosul de fructe dupa tine, daca vrei legume, de asemeni. Dar cel mai bine este din toate cate putin. La mine cel putin s-a adeverit. Eu nu am avut acele pofte exagerate renumite in sarcina despre care se tot vorbeste, in schimb am fost destul de mofturoasa in alimentatie pe timpul sarcinii, ca drept urmare m-am chinuit destul de tare ulterior, avand un bebelus destul de mofturos si indaratnic in diversificarea alimentelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrighted.com Registered & Protected 
SOGV-JMQU-XQ7X-XS6B