Reteta gogosari in otet
Anul acesta, de fapt saptamana asta mai bine zis, am ajutat-o (asistat-o) pe mamica mea la procesul de pregatire al conservelor de iarna, si anume castraveti murati si gogosari in otet. La majoritatea retetelor prezentate pe internet am vazut ca procesul este cam acelasi, si anume se face acea saramura (otet, apa, zahar, sare, etc) se pune la fiert apoi se oparesc gogosarii in aceasta saramura, dupa care sunt asezati in borcane peste care se toarna saramura ramasa si cam asta e tot.
Asa ca m-am gandit sa postez reteta mamei, caci ii ies niste gogosari absolut deliciosi, si este o alta reteta de gogosari in otet fata de ce am gasit eu dupa o rasfoire scurta a paginilor cu retete de toamna. Nu o sa dau efectiv gramajele in sine pentru ca acestea difera in functie de cantitatea dorita de fiecare persoana in parte, dar o sa descriu procesul efectiv.
Prepararea unui borcan se face astfel:
– se pune in borcan cam doua degete de otet (musai de 9 grade), aproximativ 1/5 din borcan;
– se adauga putina ceapa julien, cateva boabe de mustar si boabe de piper;
– apoi 2-3 catei usturoi (intregi sau taiati pe jumatate);
– se aseaza in borcan alternativ un rand morcovi taiati rondele subtiri, un rand de gogosari (evident curatati, spalati, taiati feliute si lasati la scurs in prealabil) si “pomisori” de conopida, uneori si cateva feliute de radacina de telina, pana se umple borcanul, apoi se adauga si o frunza uscata de dafin;
– iar la final o lingurita de sare si o lingurita de zahar si se completeaza cu apa.
Mama sterilizeaza intotdeauna conservele pentru iarna la bain-marie deoarece este cel mai sigur pentru sterilizarea pe termen lung. Pentru a sterilizare la bain-marie este nevoie de o oala mai inalta putin decat inaltimea borcanelor, pentru ca acestea sa fie acoperite in intregime de apa. Se aseaza mai intai un prosopel in cratita, si apoi borcanele, pentru ca acestea sa nu crape in timpul fierberii, iar peste ele mai pune un alt prosop (niciodata capac!!). Dupa aceea se pune apa in cratita pana aproape de gura borcanelor si se pun la foc mediu. Sunt lasate sa fiarba cam 15-20 minute dupa ce da in clocot, apoi sunt acoperite cu un alt prosop sau chiar o patura, si sunt lasate asa peste noapte, urmand ca a doua zi sa fie scoase borcanele din oala in care au fiert si sa fie depozitate in camara sau beciul de iarna.
Chiar daca pare mai complicat procesul de sterilizare prin bain-marie, eu zic ca este o reteta ce merita incercata deoarece gogosarii rezultati nu se inmoaie cel putin pana la sfarsitul iernii, nu ies foarte otetiti, sunt potriviti ca sare si zahar si chiar sunt deliciosi.
Mama foloseste aceasta reteta alternativ cu cealalta, cea “clasica”. Astfel ca in fiecare toamna pune o parte din gogosari dupa prima reteta, iar o parte dupa reteta mai veche. Referitor la cealalta reteta pentru gogosari in otet, procedura este urmatoarea:
– se pun la fiert 2 litri apa si 1 litru otet (musai de 9 grade), se adauga o jumatate de ceasca de sare si ¾ ceasca zahar, cateva frunze de dafin, 1-2 cepe taiate julien, 7-8 catei usturoi.
– dupa ce da in clocot saramura se introduc feliutele de gogosar (spalat, taiat), rondelele de morcov, “pomisorii” de conopida si alte legume care se pot adauga la murat (Ex: feliute radacina telina) in functie de preferinte;
– se lasa 5 minute la foc mic, apoi se scot legumele intr-o sita sau cratita mai mare si se lasa la scurs;
– borcanele se incalzesc in prealabil la cuptor;
– apoi se aseaza legumele alternativ, se toarna saramura calduta pana la umplerea borcanelor.
Partea buna la ultima reteta este ca se pot servi foarte repede, adica poti gusta chiar a doua zi din gogosarii proaspat murati.
Cam asta este povestea gogosarilor de toamna si sper ca macar una din cele doua retete sa fie pe gustul vostru!