Statie de calcat vs fier de calcat

Oficial imi caut fier de calcat! Vechiul Phillips de care am fost foarte multumita (desi nu imi prea place sa calc) si-a dat ultima suflare, iar acum am ramas cu un Zass care il aveam primit cadou, si desi este nou, nu calca nici pe jumatate la fel de bine ca Phillips-ul cu ani buni vechime. Asa ca am inceput sa fac un research online si sincer nu imi imaginam ca sunt atatea modele de fiare de calcat. Si daca initial mi se parea “floare la ureche” sa aleg/cumpar un fier de calcat, imi dau seama acum ca lucrurile s-au complicat si nu este deloc simplu. Astfel am inceput sa citesc review-uri, sa fac clasamente in functie de calitate/pret si design. Mai jos veti gasi modelele de fiare de calcat care dupa multe preselectii au ajuns in “finala”.

Prima data m-am uitat la statiile de calcat, am tot vazut/citit despre ele ca fac minuni, nu ard niciun material, calca chiar pe verticala. Cele doua statii de calcat care mi-au facut cu ochiul sunt:

1.Statie de calcat Philips GC7635/30, ECO, Talpa T-IonicGlide, 2400 W, 1.5 l, 120 g/min, 5 bar, Oprire automata,  aici se gaseste in combinatia Alb/Mov.

statie philipsAvantaje: Pretul este acceptabil pentru o statie de calcat performanta.Il poate folosi chiar si cineva care nu a mai calcat niciodata, este usor de utilizat mai ales ca nu are nevoie de reglaje, isi regleaza singur temperatura in functie de material, tocmai de aceea nu poate arde nimic. Un alt lucru bun este ca daca il uiti in priza se opreste automat dupa 10 minute de neutilizare. Foarte ok raportul calitate-pret-design.

Dezavantaje: Nu poti ajusta singur temperatura fierului, iar atunci cand ai un material care se calca mai greu si necesita o temperatura mai mare nu se calca perfect. Statia de calcat vine la pachet cu doar doua cartuse anticalcar, care se termina intr-un timp foarte scurt de utilizare(cateva luni), iar statia nu functioneaza fara un cartus anticalcar. Ba chiar un utilizator a scris ca filtrul tine maxim 2 saptamani la folosirea apei de la chiuveta, ceea ce inseamna ca statia de calcat implica un cost periodic pentru schimbarea cartuselor anticalcar. Pretul unui set de 2 cartuse anti-calcar Phillips este in jur de 70 Ron, iar media lor de viata este de 3 luni dupa cum am gasit aici.

2.Statie de calcat TEFAL Pro Express Total GV8960, 2200W, Ultragliss, Alb/Albastru

statie tefalAceasta este ceva mai scumpa, dar aici o puteti gasi la reduceri considerabile.

Avantaje: Calca foarte bine chiar si pe verticala, are 3 setari de adaptare a temperaturii: delicate, normal, jeans. Este prevazuta cu talpa Autoclean.

Dezavantaje: Nu este foarte silentios atunci cand boilerul isi trage apa. Are colector de calcar si nu necesita filtre, deci nu necesita un cost periodic in plus.

Dupa ce am cautat mai multe detalii despre statiile de calcat, inca nu am gasit una care sa mi se potriveasca perfect, dar totusi am gasit ceva care mi se parea ideal, si anume: un fier de calcat fara fir – asa ca pe vremea bunicii care folosea fierul cu jar 🙂

Fier de calcat fara fir Tefal FreeMove FV9910, Talpa Ultragliss, 2400 W, Alb/Albastru

La o prima vedere mi se pare perfect (pentru mine, cel putin), usor, nu ma incurca firul deci clar o sa fie mai rapid calcatul, pretul este mai mult decat accesibil, asa cum puteti vedea aici.

Avantaje: Nu are fir – ceea ce din start sporeste manevrabilitatea! Este un fier de calcat modern care are multe plusuri si atrage dupa sine o serie de recomandari. Este creat (in Franta :))din materiale de buna calitate, are toate functiile unui fier de calcat obisnuit, desi nu are cablu. Are doua butoane de eliberare a aburului, unul pentru abur continuu si unul pentru cazurile in care aveti nevoie de mai mult abur, ambele butoane pozitionate pe maner. Se calca mai repede datorita aburului puternic-care face toata treaba, iar rezervorul de apa este suficient de incapator. Varful putin mai ascutit decat la restul fiarelor de calcat, ceea ce inlesneste accesul in locurile mai stramte. Talpa este impecabila, nu prinde tesaturile, nu se incinge. Pretul acceptabil, iar daca este si la reducere e si mai bine.

Dezavantaje: Dispozitivul de reincarcare piuie o data la 30 de secunde, chiar daca fierul poate calca in continuare deoarece talpa nu se raceste atat de repede. Pentru mine este un dezavantaj deoarece calc la pranz in timpul orelor de somn ale copilasului si mi-e teama ca zgomotul respectiv l-ar putea trezi. In concluzie fierul necesita timp de reincalzire in baza (foarte scurt, dar trebuie repus in baza periodic). Statia de reincarcare se prinde de masa de calcat asa ca necesita o masa de calcat mai mare (latime de minim 40 cm). Se pare ca pentru eliberarea continua a aburului trebuie apasat butonul de sub maner tot timpul.

Suna tare bine tot ce am gasit despre acest fier de calcat. Singurul motiv pentru care nu l-am achizitionat inca de cum l-am gasit este ca sunt nesigura in ceea ce priveste acel sunet care se repeta la 30 de secunde ca mi-ar putea trezi puiutul. Altfel cu siguranta l-as fi achizitionat pana acum pentru ca mi se pare ca merita toti banii si indeplineste toate nevoile mele si probabil si ale multor femei ce vor sa scape rapid si fara multe batai de cap de teancul de rufe proaspat uscate.

Din cauza “temerilor” mele in ceea ce priveste piuitul la juma de minut al fierului de mai sus m-am gandit sa imi iau un fier intermediar, nu foarte scump, dar eficient, pe care sa il pot folosi in perioada imediat urmatoare pana ma decid sa il achizitionez pe cel fara cablu. Caci il vreau si cu siguranta va fi al meu fierul fara fir! Asa ca am ajuns la:

my beautyFier de calcat Tefal Ultragliss FV4492, Talpa Ultragliss Diffusion, 2300 W, 2 m, Mov

Mi se pare ca arata delicios! Si in plus nu am gasit lucruri negative despre el. Se incalzeste rapid (desi cred ca toate fiarele de calcat o fac), lungimea firului este ok, are anticalcar si recipient unde stocheaza calcarul, deci per total raportul calitate-pret-design este excelent. Iar aici il puteti gasi mai mereu la reducere.

Comments

  1. By KOSS

    Reply

  2. By Esanu T.

    Reply

  3. By M

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrighted.com Registered & Protected 
SOGV-JMQU-XQ7X-XS6B