Triplu Test in sarcina

In urma rezultatelor bune de la Dublu test nu am fost pusa in situatia de a efectua si examenul de Triplu Test, dar am simtit nevoia sa scriu cateceva si despre acesta din urma, deoarece eu il vedeam ca pe un lucru ce duce sigur spre amniocenteza – un cuvant care imi da fiori reci pe sira spinarii. Eram sigura ca daca ceva nu iese bine la Dublu test, voi merge si la Triplu test, apoi sigur se va pune problema amniocentezei care pe mine ma speria teribil de tare.

TtestCe este Triplul test (screening prenatal de trimestru II) de fapt? Este un test care se recomanda in special femeilor cu varsta peste 35 de ani (din cauza riscului crescut de a naste un fat cu malformatii genetice), se realizeaza intre saptamanile 15 si 20 de sarcina, idealul fiind in saptamana 16 (valoarea markerilor serici este relevanta pentru valori cat mai reale) si include determinarea a trei markeri serici materni: concentratia sangvina a AFP (alfa-fetoproteina), free-beta HCG (gonadotrofina corionica umana), estriolului neconjugat (uE3) si eventual a inhibinei A. De aceea este nevoie de o proba de sange de la viitoarea mamica, o ecografie (pentru a avea cat mai exacta varsta gestationala a fatului si alte masuratori necesare) precum si completarea unei fise chestionar cu date clinice ale gravidei (cam aceleasi de la dublu test: varsta, greutate, fumatoare/nefumatoare, rasa, etc), apoi facandu-se o corelatie intre toate acestea, mamica va afla rezultatul cam in 2 saptamani.

Este o analiza optionala si tocmai de aceea sunt multi medici care nu o recomanda daca nu au fost probleme in sarcina pana la momentul respectiv. Din pacate nici rezultatele acestui test nu sunt decat niste valori orientative, asa ca este posibil ca fatul sa fie dezvoltat perfect normal , fara nicio anomalie, iar rezultatele testului sa fie pozitive pentru Sindromul Down sau Sindromul Edwards (Trisomia 18) sau alte anomalii. Din aceasta cauza, daca exista vreun semnal de alarma in urma efectuarii Triplului test se recomanda amniocenteza (analizarea unei probe de lichid amniotic). Din pacate aceasta nu este o metoda 100% sigura pentru bebelus (fiind o metoda invaziva), de aceea trebuie foarte bine analizate motivele si riscurile (exista riscul de a pierde sarcina) pe care le implica acest procedeu inainte de a recurge la testul amniocentezei.

Eu personal as fi facut si Triplu test in sarcina daca in urma rezultatelor de la Dublu test medicul mi-ar fi recomandat asta, dar la amniocenteza nu as fi apelat cu siguranta. Mi-am dorit foarte tare sa devin mamica si tocmai de aceea nu as fi vrut sa risc sa pierd bebelusul din cauza amniocentezei, asta pe langa procedura in sine care ma ingrozeste efectiv. M-am gandit mai ales la cazul negativ in care (Doamne fereste) rezultatele amniocentezei nu ar fi fost favorabile, si mi-am dat seama ca nu as fi facut nimic. Adica nu acceptam ideea unui avort doar pe baza unor statistici, mai ales dupa ce eu am simtit cum se zbate in mine o noua viata, i-am simtit miscarile ca un zbor de fluturi. Da, ‘xact! Chiar am simtit fluturi in stomac, si la propriu si la figurat. Si atunci am decis ca nu ii voi face rau niciodata si imi voi apara piersicuta care crestea si se dezvolta in mine, cu toata fiinta mea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrighted.com Registered & Protected 
SOGV-JMQU-XQ7X-XS6B