Metode de contraceptie
Dupa ce am nascut si au trecut cele cateva luni in care nu prea exista altceva in gandul meu si in programul meu decat iubitul nostru copilas, a venit si o perioada mai relaxanta, in care am inceput sa imi reiau din activitatile de dinainte de sarcina. Asa ca am revenit la “indatoririle” mele de sotie si am inceput sa fac niste cautari despre metode de contraceptie, sa vad care ar fi cea mai potrivita, mai sigura si mai putin costisitoare.
Am discutat asta si cu medicul meu ginecolog, care mi-a spus ca nu exista o super metoda contraceptiva care sa fie ideal valabila pentru toata lumea. Metoda perfecta de contraceptie trebuie gasita prin incercari, pana ajungem la cea potrivita pentru fiecare dintre noi. Dupa consilierea cu medicul ginecolog, experientele anterioare cu contraceptive orale si alte surse de informare (internet, emisiuni tv, reviste), am facut un mic rezumat al metodelor de contraceptie existente.
- Prezervativul – Cel mai utlilizat mijloc de contraceptie, poate si din cauza ca este lipsit de reactii adverse si poate fi folosit de toata lumea, este foarte ieftin, ofera protectie contraceptiva maxima, nu necesita control sau recomandare medicala si este la indemana oricui. Dar marele avantaj o reprezinta faptul ca este singura metoda contraceptiva care ofera protectie impotriva transmiterii bolilor. Singurul dezavantaj ar fi ca folosirea lui necesita o mica pauza in timpul actului sexual si poate scadea concentrarea si placerea actului sexual.
- Foarte des intalnite sunt si contraceptivele orale- pilulele care pot fi combinate sau cu progesteron. Pilulele combinate sunt tablete care asociaza doi hormoni: estrogen şi progesteron. In Romania exista o multime de tipuri de pilule combinate, cu diverse proportii de estrogen si progesteron . Pilulele asigura o foarte buna protectie importiva unei sarcini atata timp cat sunt administrate corect (se incepe prima admnistrare din prima zi a menstruatiei, se ia pilula cam la aceeasi ora din zi, foarte importanta este citirea prospectului cu atentie atunci cand uitam o zi sa luam pastiluta). Pastilutele contraceptive sunt de preferat deoarece pot avea efect benefic in anumite afectiuni endocrine, femeia are posibilitatea sa isi controleze perioada de menstruatie (se poate amana perioada luand in continuare o alta folie de pastilute), foarte important este ca nu perturba nicicum actul sexual, dar mai ales pilulele protejeaza impotriva riscului de cancer de col uterin si de ovare. Pilulele sunt recomandate de catre medic atunci cand: menstruatia este neregulata, in tratarea ovarelor polichistice precum si a endometriozei, in tratarea starilor premenstruale si bineinteles ca metoda pentru prevenirea unei sarcini. Pentru femeile care au o menstruatie abundenta sunt recomandate pilulele cu o cantitate mai mare de estrogen (Ex: Rigevidon, Microgynon, Marvelon, Jeanine, Yasmine, Diane 35), iar celorlalte femei le sunt recomandate pilulele cu mai putin estrogen (Ex: Logest, Mercilon, Harmonet). Din pacate pilulele au si ceva dezavantaje. In primul rand ele nu sunt recomandate femeilor fumatoare, sau celor care sufera de hipertensiune, afectiuni ale ficatului, diabet, celor cu probleme in circulatia venoasa sau care au suferit vreun atac de cord. Pilulele contraceptive au si o serie de efecte secundare mai putin placute: pot predispune la creşterea în greutate , pot produce tulburari ale ciclului menstrual (sangerarile reduse, disparitia menstruatiei- dupa o perioada mai lunga de folosire) , greata si varsaturi (in prima luna de utilizare), pot favoriza apariţia de cheaguri de sânge în interiorul vaselor de sange, tensiuni la nivelul sanilor, scaderea libidoului, nu ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Unul din cele mai mari dezavantaje este uitarea administrarii pilulei care poate duce la sarcina.
-
Steriletul este un mic dispozitiv care se insereaza intrauterin (sub forma literei T). Din pacate doar un medic ginecolog il poate introduce, uneori e nevoie chiar de anestezie, dar avantajul este ca nu-i porti nicicum de grija, iar eficienta contraceptiva este maxima (99%). O data fixat in uter, steriletul poate ramane chiar si pe o perioada de 10 ani atat timp cat nu sunt probleme, dar necesita control ginecologic periodic. Din pacate prezenta steriletului poate duce la infertilitate, favorizeaza sarcinile extrauterine sau agravarea unor infectii locale, ba chiar se poate mari numarul zilelor de menstruatie si cantitatea menstruatiei. De asemeni steriletul nu ofera protectie impotriva bolilor cu trasmitere sexuala.
- Inelul vaginal contraceptiv (NuvaRing)– este un inel transparent si contine doi hormoni: estrogen si progestogen, care sunt absorbiti prin peretele vaginal. Desi este aplicat local, actioneaza hormonal, asemeni pilulelor contraceptive, fiind la fel de eficient ca si acestea. Spre deosebire de pilulele contraceptive, inelul este mai comod de folosit deoarece o data inserat in vagin ramane timp de 3 saptamani (in a patra saptamana care coincide cu perioada menstruatiei, inelul este indepartat), datorita aplicarii locale nu este afectat ficatul si nici nu interfereaza cu tratamentul cu antibiotice, nu are niciun fel de impact asupra florei vaginale, si se poate face tratament chiar si cu ovule (daca acesta e necesar) in timpul purtarii inelului. Inainte de utilizarea inelului contraceptiv trebuie primit acordul medicului ginecolog. Ca si dezavantaje: nu poate fi folosit in perioada alaptarii si nu ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala.
- Spermicidele sunt ovule sau creme (ce contin substanta medicamentoasa) si se introduc in vagin cu ceva timp inainte de actul sexual. Unul din marile avantaje este ca nu intrerupe actul sexual si asigura o foarte buna lubrefiere. Din pacate nu au o eficienta contraceptiva foarte buna si pot afecta flora microbiana a vaginului sau pot duce la iritatii locale.
- Sterilizarea chirurgicala- la femei este vorba de ligatura trompelor uterina, iar la barbati vasectomia. Nu sunt foarte recomandate pentru ca acestea au caracter ireversibil si sunt interventii chirurgicale.
Plasturele contraceptiv– l-am lasat special pe ultimul loc, deoarece este destul de controversata folosirea acestei metode de contraceptie. Este o alternativa buna la pilulele orale, deoarece este mai usor de utilizat. Acest plasture se poate aplica pe fese, pe abdomen, partea de sus a bratelor sau a spatelui, dar niciodata pe sani. Primul plasture folosit se aplica in 24 de ore de la aparitia menstruatiei. Un plasture actioneaza timp de o saptamana, apoi in aceeasi zi a fiecarei saptamani trebuie inlocuit cu un alt plasture nou. Dupa 3 saptamani de utilizare se face pauza timp de o saptamana(dupa care se reia lipirea plasturelui) pentru a-si face aparitia menstruatia. Contine estrogen si progesteron, dar spre deosebire de pilulele orale, acesta elibereaza constant hormoni in piele, respectiv in sange, o cantitate mai mare de hormoni, ceea ce atrage dupa sine mai multe efecte negative asupra sanatatii femei ce-l utilizeaza. Printre cele mai grave efecte secundare ce pot aparea atunci cand se utilizeaza acest plasture se numara: formarea cheagurilor de sange si atacurile de inima.
Cam astea sunt cele mai intalnite metode de contraceptie, in afara de cele “naturale” (gen metoda calendarului) care nu asigura o foarte buna contraceptie si in plus necesita perioade de abstinenta sexuala. Alegerea unei metode de contraceptie depinde de fiecare persoana in parte si de fiecare cuplu in parte. Metode sunt destul de multe, informatii sunt la indemana tuturor in ziua de azi, asa ca fiecare are libertatea de a alege ceea ce i se potriveste. Apropo de educatia sexuala, aici veti gasi niste situatii haioase povestite de medici ginecologi. Eu din motive strict medicale am ales pilulele contraceptive, bineinteles la recomandarea medicului ginecolog.